Fakta og statistik om EM håndbold

Der har efterhånden været afholdt mange EM slutrunder i håndbold og på denne side gør vi status og giver dig de mest interessante fakta og statistikker om de foregående slutrunder.

Vi ser på både herrernes og damernes EM turneringer igennem tiden og for Danmark er billedet klart; de danske håndboldherrer har noget at indhente.

 

EM håndbold for mænd – Statistik og fakta

  • Den første slutrunde blev afholdt i Portugal og spillet i 1994. Det var i denne periode at Sverige var suveræne med profiler som Magnus Wislander og Staffan Olsson, der var kendt for at kunne finde hinanden i blinde.
  • Sverige vandt 4 af de første 5 EM slutrunder, fra 1994 til 2002.
  • Danmarks herrelandshold har været det mest vindende siden 2002 med 5 medaljer. Først 3 bronzemedaljer i 2002 – 2006, efterfulgt af guld i 2008 og 2012.
  • Kampen med færrest mål: Kampen med færrest mål har Frankrig og Tyskland stået for, da de spillede 15 – 15 ved EM i 2002. Ikke det mest interessante opgør ved denne slutrunde.
  • Kampen med flest mål: Den hidtige EM-kamp med flest mål blev spillet i 2010, hvor Østrig – Island endte med vanvittige 37 – 37.

 

EM håndbold for kvinder – Fakta og statistik

  • Den første EM-slutrunde i damehåndbold blev spillet i Tyskland i 1994, med Danmark som vinder.
  • Norge har vundet flest EM-titler (4), mens Danmark kommer tæt efter med 3 titler. De to landshold har altså været altdominerende de seneste årtier, siden slutrunderne startede.
  • Norge har historisk set været det bedste damelandshold  i håndbold med 9 medaljer, efterfulgt at Danmark med 5.
  • Anja Andersen og Ulrik Wilbek regnes for at være to at de mest betydningsfulde skikkelser inden for damehåndbolden. Begge var med til at hjemføre triumfer i 1990’erne.

 

Gode håndboldsites

Til sidst ønsker vi at henvise dig til gode håndboldsites, hvor du kan finde flere statistikker og informationer om håndboldens verden:

Danmarks Håndbold Forbund (DHF)

DHF er arrangøren af alle slutrunder i landet og ansvarlig for at drive de hjemlige turneringer. De sætter retningslinjerne for håndbolden i Danmark.

Det Europæiske Håndbold Forbund (EHF)

Den europæiske pendang til EHF som deltager i at planlægge turneringer, afholde internationale klubturneringer og meget mere.

Euro 2014 – EHF

En del af EHF og sitet hvor du finder alle kampstidspunkterne, resultaterne og andet statistik fra EM slutrunden i 2014. Her kan du bl.a. læse af sygdom er med til at give Makedonien en dårlig optakt til kampen mod Danmark.

Du kan læse alle EM optakter til Danmarks kampe her.